Kategorie: Przepisy
21 czerwca 2024
Wykorzystany produkt: Sos Akihabara
• 300 g mąki pszennej
• 10 g drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 1 szczypta soli
• 200 ml mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
• 200 g tofu
• 3 łyżki Sosu Akihabara + do smarowania bułek
• 2 łyżki oleju
• 1 marchewka
• 1 ogórek
• 2 łodygi szczypiorku
• 1 garść orzeszków ziemnych
• 1/2 limonki
Do drożdży dodaj cukier, odrobinę mąki i mleka. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta oderwij kawałki o wadze mniej więcej 50 gramów i z każdego uformuj kulkę. Następnie rozwałkuj na cienkie, podłużne placki, każdy posmaruj z jednej strony olejem i złóż na pół. Ułóż na kawałkach papieru do pieczenia w koszyczku do gotowania na parze. Zostaw wolną przestrzeń między bułeczkami – sporo urosną. Koszyk ułóż na garnku z gotującą się wodą i zostaw na 15 minut. Ściągnij i zostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut, żeby bułeczki nie opadły. Gotuj je partiami.
Tofu pokrój w cienkie paski. Dodaj Sos Akihabara, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę, w czasie gdy ciasto na bułki rośnie. Następnie smaż na patelni z odrobiną oleju, po kilka minut z każdej strony.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Ogórka również pokrój w paski. Szczypiorek i orzeszki posiekaj.
Ugotowane bułki posmaruj w środku Sosem Akihabara, włóż warzywa oraz tofu. Posyp orzeszkami i szczypiorkiem. Podawaj z limonką.
Biorąc to, co najlepsze z Japonii stworzyliśmy pikantny sos na bazie sosu sojowego. Wyczuwalny smażony czosnek i pieprz cayenne tworzą świetny dodatek do wszelakich dań, szczególnie tych
z dalekiego wschodu.