Kategorie: Przepisy
14 maja 2024
Wykorzystany produkt: Sos Green Jalapeno
• 1 kg mięsa z kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml sosu sojowego
• 2 łyżki soku z limonki
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1/2 łyżeczki oregano
• olej do smażenia
• 1/2 szklanki wody
Do podania: Sos Green Jalapeno, świeża kolendra, limonki
Pikantny sos majonezowy z dodatkiem marynowanej paparyki jalapeno oraz musztardy dijon. Sos inspirowany jest nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, czyli zieloną papryczką jalapeno o lekko kwaskowatym, ostrym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Sos Green Jalapeno idealnie komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej oraz daniami typu fast food. Dobrze komponuje się również z jajami na twardo oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs z grilla i przekąsek.