Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
23 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos Sezamowy
• 300 g filetu z łososia
• olej do smażenia
• 150 g ryżu jaśminowego
• sok i skórka z 1 cytryny
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 400 g bobu
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• SOS SEZAMOWY ROLESKI
• świeże oregano/ inne ziółko
• limonka/ cytryna
1. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj skórkę i sok z cytryny oraz kurkumę i delikatnie wymieszaj z ryżem.
2. Bób umyj, umieść w garnku i zalej wodą w stosunku 2:1. Wsyp cukier i dużą szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około
15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona).
3. Ugotowany bób możesz obrać ze skórki (ale nie musisz) i przełóż do dużej miski.
4. Czosnek drobno posiekaj i włóż do rondelka razem z masłem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Polej masełkiem bób,
dopraw solą i wymieszaj.
5. Łososia podziel na dwa kawałki. Usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron przez 3-4 minuty.
6. Na talerzach wyłóż ryż oraz bób. Na wierzch delikatnie połóż łososia i polej obficie SOSEM SEZAMOWYM ROLESKI. Podawaj z ćwiartką
limonki/ cytryny oraz udekoruj świeżymi ziółkami.
Sos z prażonym sezamem to taki sos, który udoskonali smak każdej potrawy i zachwyci niejedno podniebienie. Danie z nim w składzie staje się délicieux! I to jest jego największa zaleta. Bez substancji konserwujących.
Perfekcyjny do kurczaka, sałatek, kanapek, chipsów i naczosów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Dostępny również w bardzo wygodnych saszetkach: sos sezamowy 50g.