Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
21 czerwca 2020
Wykorzystany produkt: Sos Jogurtowy Z Czosnkiem
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typu 2000
1/2 szklanki mąki gryczanej
25 dag świeżych drożdży
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
łyżeczka soli
1/2 szklanki dobrej oliwy
oliwki i pomidorki koktajlowe (ilość wedle uznania)
świeży rozmaryn
oregano
sól morska do posypania
cebula w proszku do posypania
czosnek w proszku do posypania
Sos jogurtowy z czarnym czosnkiem firmy Roleski
W misce połącz mąkę wraz z rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami i cukrem. Wymieszaj dokładnie i pod przykryciem (np. pod bawełnianą ściereczką) odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie wyrób ciasto, które powinno być elastyczne i nieprzywierające do dłoni. Jeśli będzie zbyt mocno kleiste dodaj odrobinę mąki. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie podziel masę na 6 w miarę równych kawałków. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na nim nasze placki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią, polej ulubioną oliwą i porób w cieście wgłębienia (użyj do tego palców). Poukładaj pomidorki, oliwki i na koniec posyp oregano, solą i świeżym rozmarynem.
70% naturalnego jogurtu, miks czarnego czosnku z odmianą Morado de Las Pedroneras (bardzo aromatyczny czosnek purpurowy chroniony znakiem IGP), tylko 1,1% tłuszczu. Po prostu – bez sztucznych zagęstników i długiej listy dodatków. To nasza propozycja dla osób, które lubią naturalnie, zdrowo i ze smakiem. Idealny do sałatki, na kanapkę, a nawet na dietę. Spróbuj! Polubisz. Roleski. Wersja limitowana dostępna okresowo tylko w wybranych sieciach sklepów.
Sosy jogurtowe Roleski zostały wyprodukowane przy wykorzystaniu polskiego, naturalnego jogurtu. Polecane do wszelkiego rodzaju sałat, dań z gotowanych i smażonych ziemniaków oraz jako dodatek do mięs, kebabów i tortilli. 70% jogurtu, czysty skład, niskokaloryczne, bez konserwantów.