Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie
16 lutego 2020
Musztarda to prawdopodobnie najbardziej niedoceniany sos świata. Wielu utożsamia ją z wyrazistym dodatkiem do nijakiej parówki z wody. Jednak takie wyobrażenie jest niezwykle krzywdzące. Przecież musztarda od wieków towarzyszy rozmaitym potrawom, nawet na królewskich, carskich i cesarskich stołach.
Jako sos, doskonale podkreśla smak mięs serwowanych na ciepło i na zimno. Musztarda Sarepska Roleski świetnie się z nimi komponuje i pozostawia w ustach przyjemne uczucie umiarkowanej ostrości. Musztarda Stołowa to doskonały punkt wyjścia dla półmisków z wędlinami, czy klasycznych połączeń chleba z szynką lub żółtym serem. Jednak nawet zwykłe kanapki można zaserwować inaczej: z Musztardą Miodową, Wikinga. Jajka to zawsze trudna do łączenia materia. W tym zestawieniu smakowicie sprawdzi się m.in. Musztarda Kremska lub Jerozolimska od Roleskiego. I jako dodatek, i jako dekoracja.
Musztarda jest też oczywiście obowiązkową pozycją na liście zakupów grillowych. Nikogo nie trzeba przekonywać do maczania w niej kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Ale zachęcamy do tego, by wybierać też mniej oczywiste odmiany: Musztardę Staropolską Roleski, Ostrą czy Kozaka. Dla fanów mocnych wrażeń polecamy super mocną Musztardę Trinidad Scorpion.
Wreszcie musztarda to niezawodny składnik marynat oraz sosów majonezowych, jogurtowych i oczywiście winegret. I chyba nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, że w tym zastosowaniu naturalny prym wiedzie Musztarda Francuska jak i również wyprodukowana bez dodatku cukru Musztarda Dijon.
Dla poszukiwaczy ciekawych i intrygujących smaków z różnych zakątków kulinarnego świata przygotowaliśmy linię musztard STREET FOOD. To połączenie nowatorskich składników (papryka Trinidad Scorpion, prażona cebulka) z oryginalnymi recepturami.
Niezależnie od tego, jaki typ musztardy najlepiej odpowiada Twojemu podniebieniu, warto wybierać taką, która nie zawiera barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. W przypadku Roleskiego sprawa jest o tyle prosta, że tu każda musztarda ma czysty skład i nie zawiera glutenu. Osoby, które przywiązują ponadprzeciętną wagę do ekologii, ucieszy fakt, że dostępne są też produkty z linii BIO: z naturalnych składników i certyfikowanych upraw oraz produkty bez dodanego cukru.