Polędwica wołowa w sosie śliwkowo-imbirowym, z glazurowaną marchewką

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Polędwica wołowa w sosie śliwkowo-imbirowym, z glazurowaną marchewką

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm (od grubości będzie zależał czas smażenia)
  • marynata BBQ firmy Roleski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SOS:

  • pół łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 cebula szalotka, starta na tarce
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ok. 1 cm grubego korzenia imbiru, startego na tarce

NA GLAZUROWANE MARCHEWKI:

  • 300 g marchewek mini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki z polędwicy wołowej w marynacie BBQ firmy Roleski i włóż na 2-3 godziny do lodówki. Po tym ogrzej steki do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem). Wrzuć marchewkę mini do gotującej się wody, gotuj przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Odcedź.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy będzie już gorąca, włóż steki. Smaż je z tej jednej strony przez kilka minut, aż się zarumienią i wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut (steki o grubości ok. 1 cm – około 3 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 2 cm – około 4 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 3 cm – około 5 minut z każdej strony). Zdejmij je z patelni.
  • W tym samym czasie w rondelku na średnim ogniu rozpuść pół łyżki masła, dodaj starte na tarce czosnek i cebulę. Smaż przez kilkanaście sekund, po czym dodaj powidła śliwkowe, sos sojowy i ocet balsamiczny. Przesmażaj przez kilkanaście sekund. Na koniec dodaj do sosu tarty imbir. W zależności od tego, jakiej konsystencji oczekujesz, możesz dodać do sosu kilka łyżek wody, wymieszać i zagotować.
  • Rozgrzej masło na średnim ogniu na patelni i włóż marchewki. Polej je miodem i wymieszaj, aby marchewki zostały nim pokryte. Smaż, aż marchewki dokładnie się zeszklą.
  • Podawaj polędwicę wołową z sosem śliwkowo-imbirowym i glazurowaną marchewką mini.

Smacznego!

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Polędwica wołowa w sosie śliwkowo-imbirowym, z glazurowaną marchewką

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej