Tarta z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Składniki

KRUCHE CIASTO WYTRAWNE:

  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła + odrobina do posmarowania formy
  • 50 ml bardzo zimnej wody

NADZIENIE:

  • pół brokuła
  • 300 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski
  • 500 g pieczarek
  • olej, masło

MASA JAJECZNO-ŚMIETANKOWA:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka (M lub L)
  • sól, pieprz
  • 100 g sera cheddar + 20 g do posypania (lub innego żółtego sera)

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w drobną kosteczkę, zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso.
  • Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj posiekane masło i połącz wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Żółtko wymieszaj z wodą i dodaj do ciasta. Wyrabiaj ciasto szybko, aby zbytnio się nie zagrzało (wtedy będzie twarde). Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie (grubość ok. 3 mm).
  • Formę na tartę posmaruj masłem i przykryj ciastem, wykładając dno i brzegi. Nakłuj widelcem, przytnij do wysokości foremki i wstaw do lodówki na kolejne 15-30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra-dół). Na ciasto znajdujące się w formie połóż obciążenie – może być to mniejsza forma na ciasto (wytnij wtedy z papieru do pieczenia okrąg wielkości mniejszej formy, który położysz pomiędzy nią ciastem, aby ta mniejsza forma nie przykleiła się do ciasta) lub sucha fasola. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika, piecz przez 10 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągnij, aby przestygło. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Brokuł podziel na różyczki, odetnij twarde końce i ugotuj al dente. W tym celu wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj około 4-5 minut (do lekkiej miękkości). Odcedź, przepłukując je zimną wodą – wtedy brokuły zachowają swój piękny zielony kolor. Odstaw do odcieknięcia wody.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej odrobinę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Jeśli na patelni pozostała woda po usmażeniu kurczaka, odcedź mięso na sitku.
  • Pieczarki obierz, odkrój nóżki. Przekrój pieczarki na pół, a następnie pokrój każdą połówkę na paseczki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 5-7 minut, aż zmiękną. Odcedź na sitku.
  • Na kruchym spodzie wyłóż pieczarki, mięso i brokuły. Pamiętaj, aby każdy z tych składników był dobrze odcedzony, pozbawiony wody! Brokuły przed wyłożeniem na ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Dodatkowo ściśnij każdą różyczkę nad zlewem, aby wycisnąć z niej nadmiar wody. Jeśli tego nie zrobisz, tarta może nie zastygnąć.
  • Przygotuj masę śmietankowo-jajeczną. Do śmietanki wbij jajka, przypraw solą i pieprzem, a następnie rozbełtaj widelcem. Na koniec do masy dodaj starty na drobnej tarce ser cheddar i wymieszaj. Zalej przygotowaną tartę masą i posyp pozostałym serem.
  • Włóż tartę do piekarnika na 20 minut. Wyciągnij tartę, krój po ostygnięciu. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej