Ryba owinięta szynką parmeńską, na warzywach w sosie sezamowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Ryba owinięta szynką parmeńską, na warzywach w sosie sezamowym

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z białej ryby, np. polędwica z dorsza, sandacz, halibut
  • marynata azjatycka Roleski
  • 2 grube lub 4 cienkie plastry szynki parmeńskiej lub innej, np. serrano, prosciutto
  • ok. 20 marchewek mini
  • pół kalafiora

SOS SEZAMOWY:

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Zamarynuj rybę w marynacie azjatyckiej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki, a po tym czasie wyjmij filety do temperatury pokojowej.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Owiń filety rybne szynką parmeńską lub podobną. Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 12-18 minut, w zależności od grubości ryby.
  • Ugotuj warzywa w osolonej wodzie tak, aby były al dente (uważaj, żeby ich nie przegotować). Marchewki mini gotują się ok. 15 minut, kalafior ok. 7 min. Odcedź warzywa.
  • W międzyczasie przygotuj sos sezamowy, mieszając ze sobą wszystkie składniki i doprawiając sos solą i pieprzem.
  • Gotową rybę podawaj z warzywami polanymi sosem sezamowym.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Ryba owinięta szynką parmeńską, na warzywach w sosie sezamowym

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej