Curry z krewetkami, dorszem, dynią, kalafiorem i szpinakiem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Curry z krewetkami, dorszem, dynią, kalafiorem i szpinakiem

Składniki (2 DUŻE LUB 4 MAŁE PORCJE)

  • 10 krewetek
  • 200 g polędwicy z dorsza
  • marynata azjatycka Roleski
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka dyni, surowej, obranej, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 2 garści szpinaku
  • 1 limonka
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu basmanti

Przygotowanie

  • Dobrze opłucz krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk razem z ogonem. Małym nożykiem natnij grzbiet krewetki, aby wyciągnąć jelito (czarne pasmo wzdłuż grzbietu). Zamarynuj rybę i krewetki w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij owoce morza z lodówki.
  • Na łyżeczce oleju kokosowego, w woku lub garnku na średnim ogniu podsmaż pastę curry (około 2 minuty), ciągle mieszając. Dodaj dynię i kalafiora oraz 4 łyżki bulionu, po czym podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając. Po tym czasie wlej resztę bulionu oraz mleko kokosowe, i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj ryż basmanti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodaj dorsza (sam podzieli się na kawałki podczas mieszania) i gotuj przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw z ognia.
  • Dodaj szpinak i wymieszaj do zwiędnięcia liści. Dopraw limonką (sok z około połowy).
  • Podawaj curry z ryżem.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Curry z krewetkami, dorszem, dynią, kalafiorem i szpinakiem

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej