Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz z prażonymi orzechami włoskimi

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

26 marca 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Dijon bez cukru

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz z prażonymi orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje)

  • 100 g szpinaku/ rukoli/ roszponki kilka dojrzałych fig
  • 1 kwaśne jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • kilka łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżeczki MUSZTARDY DIJON BEZ CUKRU
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki sos.
  2. Szpinak umyć i dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do dużej miski. Wlać połowę dressingu i dokładnie wymieszać.
  3. Figi pokroić w ćwiartki. Jabłko pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
  4. Szpinak podzielić na dwie mniejsze miski, na nim ułożyć figi oraz jabłka, pokruszyć fetę i skropić pozostałym dressingiem. Z wierzchu posypać prażonymi orzechami.

Smacznego!

Musztarda Dijon bez cukru

Musztarda Dijon bez cukru

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz z prażonymi orzechami włoskimi

Musztarda Dijon, to popularna i jednocześnie najbardziej rozpoznawalna musztarda we Francji. Główne jej cechy to gładka konsystencja i wyraźny, bardzo ostry smak z delikatnie słoną nutą. Tradycyjny sposób wytwarzania – oparty nie tylko na oryginalnej recepturze, ale również i technologii produkcji –  pozwala osiągnąć specyficzny smak musztardy Dijon, który jest ceniony przez konsumentów z całego świata.

Idealna do potraw pieczonych i grillowanych, a także tradycyjnych wędlin i serów. Polecana jako składnik marynat oraz sosów do mięs i sałatek. Chcesz spróbować?

Musztarda Dijon nie zawiera (dodanego) cukru, kwasu cytrynowego ani substancji konserwujących.

dowiedz się więcej