Koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem z papryką gochugaru, prażonym sezamem i dymką

Kategorie: O ketchupie / Przepisy

9 stycznia 2019

Wykorzystany produkt: Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny

Koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem z papryką gochugaru, prażonym sezamem i dymką

Składniki (4 porcje)

  • 2 kostki naturalnego tofu ok. 350 g
  • olej
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • garść czarnego sezamu
  • dymka
  • pokrojone w paski marchewka, ogórek limonka

Koreański sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki gochugaru/wędzonej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek KETCHUPU ORYGINALNEGO BIO
  • 1/2 łyżeczki chilli

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać i drobno posiekać. Tofu pokroić w dużą kostkę. Podprażyć sezam na suchej patelni. Ugotować ryż. W misce wymieszać wszystkie składniki na sos.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić tofu i smażyć na złocisto. Odłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  3. Na tą samą patelnię wlać sos i zagotować. Wrzucić podsmażone tofu, wymieszać.
  4. Ryż przełożyć do 4 misek, polać sosem, na górę położyć tofu, marchewkę i ogórek. Posypać sezamem i dymką.
    Skropić limonką

Smacznego!

Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny

Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny

Koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem z papryką gochugaru, prażonym sezamem i dymką

Ekologiczny ketchup łagodny BIO to gwarancja smaku w zgodzie z naturą. Lubisz, gdy zdrowie idzie w parze z przyjemnością dla podniebienia? To Cię zadowoli: certyfikowane składniki ekologiczne, bez skrobi – zdrowiej, znaczy się! I aż 218 gramów aromatycznych i soczystych pomidorów na każde 100 gramów naszego ketchupu. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej