Frittata z pieczonym burakiem i serem kozim

Kategorie: Przepisy

2 stycznia 2019

Wykorzystany produkt: Ocet Balsamiczny z Modeny

Frittata z pieczonym burakiem i serem kozim

Składniki (4 porcje)

  • 8 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kilka małych buraków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki OCTU BALSAMICZNEGO Z MODENY
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera koziego
  • świeży koperek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Buraki wyszorować, zawinąć w folię i piec przez około 40-60 min, aż będą miękkie. Wyjąć, odwinąć z folii i wystudzić. Obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek posiekać. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać cukier, ocet balsamiczny i buraki. Podsmażyć.
  3. Do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać trzepaczką, by trochę ją napowietrzyć.
  4. Na patelnię wlać masę jajeczną, chwilę smażyć na średnim ogniu. Na wierzch ułożyć kawałki koziego sera i włożyć do piekarnika na ok. 10 min lub do całkowitego zapieczenia jajek.
  5. Fritatę wyjąć i podawać gorącą z koperkiem na wierzchu.

Smacznego!

Prywatne: Ocet Balsamiczny z Modeny IGP bez dodatku karmelu

Prywatne: Ocet Balsamiczny z Modeny IGP bez dodatku karmelu

250ml
Frittata z pieczonym burakiem i serem kozim

Prawdziwy ocet balsamiczny? To ocet pochodzący wyłącznie z okolic Modeny. Nasz powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, bez dodatku siarczynów i bez barwników w postaci karmelu. Posiada certyfikat produktu lokalnego IGP.

Wyprodukowany z moszczu winogron zebranych w winnicach z  okręgu Modeny. Leżakowany w dębowych beczkach. W smaku łagodny i lekko słodki.

Zmienia sałatki w dzieła sztuki kulinarnej. Roleski – poznaj siłę octów.

dowiedz się więcej