Kategorie: Przepisy
28 listopada 2024
Wykorzystany produkt: Sos Ogro Czosnkowy
• 150 g szpinaku mrożonego
• 2 jajka
• 150 ml mleka
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 4 łyżki Sosu Ogro Czosnkowego + do dekoracji
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• 100 g zielonej masy cukrowej
Szpinak rozmroź i odsącz dokładnie z wody. Dodaj wraz z jajkami, mlekiem, olejem i Sosem Ogro Czosnkowym do malaksera i zblenduj na gładką masę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Masę przełóż do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami i piecz w 180°C przez 20-25 minut. Następnie ostudź.
W międzyczasie z masy cukrowej uformuj uszy ogra. Ostudzone muffinki posmaruj z wierzchu Sosem Ogro Czosnkowym i za pomocą wykałaczek umocuj uszy.
Aromatyczny sos majonezowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.