Kategorie: Przepisy
22 marca 2024
Wykorzystany produkt: Majonez Premium Roleski
• 300 g świeżego szpinaku
• 4 jajka
• 200 g cukru
• 4 łyżki Majonezu Premium Roleski
• 400 g mąki pszennej
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mascarpone
• 200 g śmietanki 30%
• do dekoracji: borówki, kwiaty jadalne
Szpinak zblenduj na gładką masę, a jajka ubij z cukrem na puszysty krem, przez około 5 minut. Ciągle ubijając, dodaj majonez.
Następnie dorzuć szpinak i wymieszaj łyżką lub łopatką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach (lub do suchego patyczka). Ostudź i obetnij wierzch z każdej muffinki, a odkrojone ciasto pokrusz na drobno.
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywny krem. Na każdą muffinkę nałóż około 2 łyżki kremu, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Udekoruj borówkami i kwiatami.
Majonez Premium to łagodny majonez o bogatym smaku i aksamitnej konsystencji. Doskonale łączy składniki sałatek.