Wiosenne zielone muffinki

Kategorie: Przepisy

22 marca 2024

Wykorzystany produkt: Majonez Premium Roleski

Wiosenne zielone muffinki

Składniki (12 porcji)

• 300 g świeżego szpinaku
• 4 jajka
• 200 g cukru
4 łyżki Majonezu Premium Roleski
• 400 g mąki pszennej
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mascarpone
• 200 g śmietanki 30%
• do dekoracji: borówki, kwiaty jadalne

Przygotowanie

  1. Szpinak zblenduj na gładką masę, a jajka ubij z cukrem na puszysty krem, przez około 5 minut. Ciągle ubijając, dodaj majonez.

  2.  Następnie dorzuć szpinak i wymieszaj łyżką lub łopatką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj.

  3. Ciasto przełóż do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach (lub do suchego patyczka). Ostudź i obetnij wierzch z każdej muffinki, a odkrojone ciasto pokrusz na drobno.

  4. Mascarpone i śmietankę ubij na sztywny krem. Na każdą muffinkę nałóż około 2 łyżki kremu, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Udekoruj borówkami i kwiatami.

Smacznego!

Majonez Premium

Majonez Premium

490ml
Wiosenne zielone muffinki

Majonez Premium to łagodny majonez o bogatym smaku i aksamitnej konsystencji. Doskonale łączy składniki sałatek.

dowiedz się więcej