Właściwości lecznicze musztardy

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

16 października 2020

Podobno w wiekach średnich wierzono we właściwości lecznicze gorczycy tak bardzo, że stosowaną ją nawet przy ukąszeniach węży i skorpionów. Oczywiście na skuteczność musztardy w walce ze śmiertelnym jadem naukowych dowodów brakuje i stanowczo odradzamy prób na własnej skórze. Ale – jak mówi stare porzekadło – w każdej plotce jest ziarenko prawdy. W tej akurat ziarenko gorczycy.

 

Lecznicze właściwości powyższej znane są w ziołolecznictwie od zarania dziejów. Zgodnie z ludową tradycją, w Rosji z musztardy robi się okłady. Rzeczywiście takie kompresy uśmierzają ból mięśni i stawów, spowodowany stanami zapalnymi, reumatyzmem, urazami czy przeciążeniem. Ze względu na swój unikalny składnik: synapinę, gorczyca jest także stosowana przy dolegliwościach żołądkowych. Nasiona wyścielają śluzem przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie, a dzięki właściwościom żółciopędnym, gorczyca pobudza działanie wątroby oraz trzustki.

 

Napary z niej robione pomagają przy niestrawności oraz nieżytach żołądka i jelit. Co więcej, dzięki właściwościom lekko przeczyszczającym, świetnie sprawdza się u osób z zaparciami, a na dodatek działa grzybo- i bakteriobójczo, szczególnie okolicach jamy ustnej i gardła. Doskonale działa na zgagę: wystarczy łyżka stołowa i problem znika.

 

Aż trudno w to uwierzyć, ale niepozorna gorczyca dostarcza do organizmu mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów, m.in. magnez, wapń, cynk, potas, miedź, selen, żelazo, kwasy omega-3 oraz witaminy B1, B2, B3 oraz B6, odpowiedzialne za odporność, wzrok, nastrój, poziom cholesterolu, czy koncentrację. Witamina E, zwana witaminą młodości reguluje ciśnienie, chroni przed miażdżycą i chorobami serca.

 

Ale na tym nie koniec. Gorczyca stymuluje układ krążenia i aktywność mózgu. Poprawia samopoczucie, działa relaksująco i zaleca się ją nawet jako domowe wsparcie w walce z bezsennością.