Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
8 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos BBQ Original
• 500 g mąki pszennej
• 7 g suchych drożdży
• 15 g cukru
• 5 g soli
• 300 ml mleka
• 1 jajko + 1 jajko do smarowania
• 50 g masła, roztopionego
• 2 puszki jackfruit
• 2 łyżki oleju
• 2 ząbki czosnku
• 180 ml SOSU BBQ ORIGINAL ROLESKI
• 2 marchewki
• 1 ogórek zielony
• 1/4 czerwonej kapusty
• 1 pęczek kolendry
• prażone orzeszki ziemne
1. Bułeczki brioche:
• Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj. Dodaj mleko oraz jajko. Włącz mikser, użyj przystawki tzw. “haka” do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto przez dobre 10 minut . Pod koniec wyrabiania wlewaj cienką strużką rotopione masło, cały czas wyrabiając. Ciasto
powinno być gładkie i elastyczne.
• Przełóż do dużej miski podsypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
• Wyjmij ciasto na blat podsypany mąką, powygniataj. Podziel na ok. 10 części (w zależności jakiej wielkości chcesz by były Twoje bułki) i uformuj kulki.
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
• Piekarnik rozgrzej do 210°C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do pieczenia na ok. 15-17 minut, aż będą złocisto-brązowe.
2. W międzyczasie przygotuj jackfruit bbq – czosnek drobno posiekaj. Jackfruit wyjmij z puszek, dokładnie opłucz i porwij na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, zeszklij. Dodaj jackfruit, podsmaż 2 -3 minuty, a następnie wlej SOS BBQ ORIGINAL ROLESKI. Smaż tak kilka
minut, na końcu rozgnieć widelcem jackfruit na jeszcze mniejsze kawałki.
4. Marchewkę, ogórek i czerwoną kapustę posiekaj w paseczki. Kolendrę porwij.
5. Bułki przekrój na pół, wysmaruj SOSEM BBQ ORIGINAL ROLESKI. Nałóż kilka łyżek jackfuit bbq oraz warzywa i kolendrę. Posyp orzeszkami.
W zgodzie z najlepszymi standardami amerykańskiego BBQ, w tym sosie wyczuwalna jest śliwka i aromat wędzenia. Pasuje do potraw z grilla. steków i hamburgerów. Chcesz spróbować?