Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami

Składniki (2 porcje)

  • forma na tartę 24 lub 26 cm
  • masło do natłuszczenia formy
  • 300 g szparagów, u mnie mini
  • 300 g kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski
  • 4 jajka
  • 120 g sera mascarpone
  • 40 ml śmietanki 30%
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g tartego parmezanu
  • opcjonalnie 1 papryczka chili
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Lekko natłuść formę na tartę masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi włóż do osolonego wrzątku i gotuj do lekkiej miękkości (w zależności od ich grubości, ok. 3 minuty). Odcedź je i ostudź, a następnie pokrój na mniejsze kawałki długości ok. 1 cm. Jeśli szparagi są grube, możesz każdy taki kawałek przekroić dodatkowo wzdłuż na pół. Najlepiej do tarty nadają się szparagi mini. Główki szparagów odkrój i połóż osobno.
  • Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso na rozgrzanej patelni.
  • Roztrzep jajka z mascarpone, śmietanką, przetartym przez praskę czosnkiem i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do masy jajecznej dodaj posiekany szczypiorek, usmażonego kurczaka oraz pokrojone szparagi bez główek. Dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz ostre tarty, możesz dodać do masy posiekaną papryczkę chili – połowę lub całą.
  • Wylej masę do formy, równomiernie rozłóż. Posyp połową tartego parmezanu i wstaw do piekarnika na 25 minut, aż masa zastygnie.
  • Wyjmij z piekarnika, przestudź. Dopiero po kilkudziesięciu minutach wyjmij z formy i pokrój tartę.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej