Tajska zupa z dynią, mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

11 lutego 2020

Wykorzystany produkt: Sos Hot Chili

Tajska zupa z dynią, mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym

Składniki (4 porcje)

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, obranego
  • 3 łyżki SOSU HOT CHILI ROLESKI
  • 1 łyżka kurkumy
  • 600 ml dobrego bulionu warzywnego/drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 300 g dyni np. Hokkaido lub piżmowej
  • 200 g ryżowego makaronu

Przygotowanie

  1. Czosnek oraz imbir drobno posiekaj. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku/ woku rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i imbir, podsmaż chwilę. Dodaj SOS HOT CHILI ROLESKI,
    podsmaż. Wlej bulion, mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy oraz kurkumę. Zagotuj, wrzuć dynię. Zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Dodaj sok z limonki i zblenduj na gładki krem.
  3. Makaron namocz w ciepłej wodzie przez 10 minut.
  4. Do misek wlej zupę, dodaj makaron. Z wierzchu ułóż zieloną cebulkę, plasterki chili oraz limonkę.

Smacznego!

Sos Hot Chili – Sosy Ostre

Sos Hot Chili – Sosy Ostre

Tajska zupa z dynią, mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym

Hot Chili, czyli chill out na ostro. To się wyklucza? Nie – ten sos jest po prostu ostry i przyjemny. Podkręci smak kanapek i przekąsek. Zagra tez z pizzą i hamburgerami. Od pierwszej kropli, pierwszego kęsa – Twój! Bez konserwantów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos  z linii sosów ostrych. Poziom ostrości: ostry. Z dodatkiem chili i papryczki Scotch Bonnet.

dowiedz się więcej