Szwedzkie klopsiki z indyka w sosie musztardowym

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

14 maja 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Wikinga

Szwedzkie klopsiki z indyka w sosie musztardowym

Składniki (4 porcje)

  • 500 g udźca z indyka, zmielonego
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki MUSZTARDY WIKINGA ROLESKI
  • 2 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego/ warzywnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 100 ml śmietanki
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki dokładnie posiekać. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosztkę, zeszklić na maśle na małym ogniu. Odłożyć.
  2. W dużej misce wymieszać mięso z indyka z kaszą jaglaną, cebulą i czosnkiem, natką pietruszki. Wbić 1 jajko, doprawić gałką, kminkiem, kolendrą, pieprzem i solą, dokładnie zagnieść. Formować małe klopsiki i odkładać na talerz.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Rozłożyć klopsiki i smażyć z dwóch stron po kilka minut, tak by były mocno zarumienione. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i przykryć, by nie wyschnęły.
  4. Na tą samą patelnię wrzucić resztę masła, zmniejszyć ogień, zostawić do zezłocenia. Wlać bulion, śmietankę, sos Worcestershire oraz MUSZTARDĘ WIKINGA, Doprowadzić do zagotowania i na minimalnym ogniu gotować do zagęszczenia przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu wrzucić z powrotem klopsiki i gotować przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia.
  5. Posypać z wierzchu natką pietruszki. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

Smacznego!

Musztarda Wikinga

Musztarda Wikinga

Szwedzkie klopsiki z indyka w sosie musztardowym

Musztarda Wikinga to fantastyczna propozycja dla konsumentów, którzy poszukują nowych, zdecydowanych smaków w świecie musztard.

Gładka konsystencja i wyraźny, ostry smak z lekką nutą słodyczy kryją w sobie prawdziwą moc skandynawskich wojowników. Nie zawiera substancji konserwujących.

Idealna do potraw pieczonych i grillowanych, szczególnie kurczaka, a także tradycyjnych wędlin.

dowiedz się więcej