Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
23 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos Tysiąca Wysp
Bliny:
• białko z 4 jajek
• 80 g mąki pszennej
• 80 g mąki gryczanej
• 100 g baby szpinaku
• 240 ml mleka, w temp. pokojowej
• sól, pieprz
• 1 łyżka musztardy
• olej rzepakowy
• 2 ogórki gruntowe
• 100 g wędzonego łososia na zimno
• 150 g jogurtu greckiego
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• skórka z 1/2 cytryny
• sól, pieprz
• SOS TYSIĄCA WYSP ROLESKI
• szczypiorek, cytryny
Bliny:
1. Białka ubij za pomocą miskera na puszystą pianę.
2. Mleko dokładnie zblenduj ze szpinakiem. Przelej do dużej miski i dodaj mąkę pszenną, mąkę
gryczaną, musztardę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Partiami dodawaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj za pomocą silikonowej szpatułki.
4. Rozgrzej olej na specjalnej patelni do pancakes lub na zwykłej patelni teflonowej. Wlewaj
delikatnie ciasto i smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony.
• Ogórki gruntowe dokładnie wyszoruj i umyj. Pokrój w cienkie plasterki.
• Jogurt grecki wymieszaj z skórką z cytryny, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
• Bliny wyłóż na talerzach, na wierzch nałóż jogurt grecki, następnie wędzonego łososia oraz
ogórek.
• Skrop SOSEM TYSIĄCA WYSP ROLESKI i posyp szczypiorkiem.
Aromatyczna kompozycja warzyw i przypraw oraz majonez to klasyczny Sos Tysiąca Wysp. Polecamy go do owoców morza, do świeżych warzyw i do sałat.