Szaszłyk z kurczaka na ciecierzycy, z dodatkiem pomarańczy, ogórka i pietruszki

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Szaszłyk z kurczaka na ciecierzycy, z dodatkiem pomarańczy, ogórka i pietruszki

Składniki (2 porcje)

  • 1 duży filet z kurczaka, około 300 g, pokrojone w kostkę
  • marynata BBQ firmy Roleski
  • pomarańcza
  • 300 g ciecierzycy z puszki lub 120 g surowej
  • 2 łyżki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/3 ogórka zielonego

Przygotowanie

  • Pokrój filety z kurczaka w kostkę i zamarynuj je w marynacie BBQ firmy Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie nabij kawałki kurczaka na dwa długie lub cztery krótsze szaszłyki.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego (lub patelnię, najlepiej grillową, na średnim ogniu). Połóż na nim szaszłyki i grilluj przez około 4 minuty z każdej strony, aż kurczak będzie gotowy.
  • Wyfiletuj pomarańczę, aby otrzymać małe kawałki. Posiekaj natkę pietruszki. Przekrój ogórka zielonego wzdłuż na pół, a następnie pokrój w półplasterki. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.
  • Przepłukaj i odcedź ciecierzycę. Jeśli używasz ziaren ciecierzycy, namocz je przez co najmniej 6-8 godzin w zimnej wodzie, po tym czasie przepłukaj pod zimną wodą i odcedź, a następnie gotuj przez około 60 minut do miękkości.
  • Na talerzu rozłóż ciecierzycę, pomarańczę, pietruszkę, cebulę i ogórka, dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu połóż szaszłyki. Szaszłyki wspaniale smakują z łyżką jogurtu naturalnego posypanego mielonym kminkiem!

Smacznego!

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Szaszłyk z kurczaka na ciecierzycy, z dodatkiem pomarańczy, ogórka i pietruszki

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej