Stir-fry z makaronem ryżowym, kalarepą i marchewką w sosie sezamowym

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

3 września 2019

Wykorzystany produkt: Sos Sezamowy

Stir-fry z makaronem ryżowym, kalarepą i marchewką w sosie sezamowym

Składniki (2 porcje)

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g marynowanego imbiru szczypta chili
  • 2 duże marchewki
  • połówka niedużej kalarepy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 SASZETKI SOSU SEZAMOWEGO ROLESKI
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sok z 1/4 limonki
  • olej sezamowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Czosnek, czerwoną cebulkę i marynowany imbir drobno posiekaj.
  2. Marchewki i kalarepę za pomocą obieraczki wytnij paski na kształt makaronu tagliatelle.
  3. Orzechy nerkowca i czarny sezam podpraż na suchej patelni.
  4. Makaron ryżowy wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 2 minuty. Odcedź i przełóż do miski.
  5. Na woku/głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć czosnek, cebulę i imbir i zeszklij przez 30 sek. Dorzuć chili. Smaż parę sekund. Dorzuć makaron, marchewkę i kalarepę. Wlej sos sojowy, ocet ryżowy oraz 2 saszetki SOSU SEZAMOWEGO. Smaż przez chwilę, tak by warzywa trochę zmiękły. Wyłącz ogień, posyp nerkowcami i sezamem. Przełóż na talerz i skrop sokiem z limonki.

Smacznego!

Prywatne: Sos Sezamowy saszetka

Prywatne: Sos Sezamowy saszetka

Stir-fry z makaronem ryżowym, kalarepą i marchewką w sosie sezamowym

Był hitem na długo wcześniej, zanim  trafił do sprzedaży. Naszym pracownikom dawaliśmy go na krechę, na kartki, na fajrant i na kanapkę. To taki sos, który udoskonali smak każdej potrawy i zachwyci niejedno podniebienie. To tajemniczy składnik, magiczny dodatek, prawdziwy sekret nie tylko samozwańczego szefa kuchni. Danie z nim w składzie staje się… délicieux!  I to jest jego największa zaleta. Poznaj nasz sezamowy! Bez konserwantów.

dowiedz się więcej