Stek wołowy oraz bataty, buraki i brokuły w sezamowym sosie tahini

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Stek wołowy oraz bataty, buraki i brokuły w sezamowym sosie tahini

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm
  • marynata BBQ Roleski
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

WARZYWA:

  • 1 batat
  • 1 duży burak (lub 2 małe)
  • 1 brokuł

SOS:

  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki wołowe w marynacie BBQ Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ogrzej steki z polędwicy wołowej do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem).
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Obierz i pokrój batata w paski lub plasterki. Buraka opłukaj i odetnij korzonki, a jeśli jest duży – przekrój go na pół. Następnie luźno zawiń go w folię aluminiową. Brokuła opłukaj i podziel na mniejsze różyczki. Bataty i brokuły wysmaruj oliwą z oliwek, posól i popieprz.
  • Najpierw do piekarnika, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia włóż buraka zawiniętego w folię. Będzie on potrzebował ok. godziny w piekarniku. Po 30 minutach dołóż do piekarnika luźno na papier do pieczenia pokrojonego batata. Po kolejnych 10 minutach dołóż do piekarnika różyczki brokuła. Podsumowując czas pieczenia warzyw to około 1 godzina dla buraka, 30 minut dla batata i 20 minut dla brokuła. Jeśli zauważysz, że warzywa są miękkie już wcześniej, możesz je wyciągnąć. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości warzywa.
  • W czasie pieczenia warzyw przyrządź sos sezamowy – wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia warzyw na patelni na dużym ogniu rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorąca (a olej zacznie się nawet dymić), włóż steki. Smaż je z tej jednej strony przez ok. 2 minuty, czyli aż się wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień na średni i smaż przez kolejne kilka minut. Czas smażenia zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec możesz znów przewrócić stek, aby doszedł jeszcze z drugiej strony. Zdejmij steki z patelni i przypraw świeżo mielonymi solą i pieprzem. Odstaw, aby mięso odpoczęło kilka minut.
  • Na talerz wyłóż warzywa, polej je sosem tahini i posyp świeżo mielonym pieprzem. Obok połóż stek wołowy.

Smacznego!

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Stek wołowy oraz bataty, buraki i brokuły w sezamowym sosie tahini

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej