Sałatka z łososiem, ryżem, brokułami i pesto z jarmużu

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z łososiem, ryżem, brokułami i pesto z jarmużu

Składniki (2 porcje)

  • 1 filet z łososia (ok. 150-200 g)
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 50 g dzikiego ryżu
  • 50 g pełnoziarnistego ryżu
  • 200 g brokułów
  • 100 g liści jarmużu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika, uprażonych na patelni
  • 1 łyżka parmezanu, tartego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 40 ml gorącej wody
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie

  • Zamarynuj filet z łososia w marynacie klasycznej firmy Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ugotuj dziki i pełnoziarnisty ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalej ryż osolonym wrzątkiem i gotuj na małym ogniu do miękkości, a następnie zostaw pod przykryciem jeszcze na kilka minut). Odcedź i ostudź, wymieszaj je ze sobą.
  • Ugotuj filet z łososia na parze (w zależności od grubości ryby, zajmie to około 8-12 minut). Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz usmażyć łososia na patelni lub upiec w piekarniku.
  • W międzyczasie zagotuj wodę, posól ją i wrzuć brokuły, gotuj je przez ok. 4-5 minut, aż lekko zmiękną, a następnie odcedź. Z jarmużu oderwij włóknistą gałąź i umieść całość na sicie. Przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odcedź. Przekrój pomidorki na połówki.
  • Zrób pesto: zmiksuj parmezan, ziarna słonecznika, połowę skórki z cytryny i połowę jarmużu. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i 30 ml wody. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji, możesz ewentualnie dodać więcej wody.
  • Wymieszaj ugotowany ryż z pomidorkami, pozostałą połową jarmużu, pozostałą skórką z cytryny i pesto. Rozdziel na talerze. Na wierzch połóż łososia.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Sałatka z łososiem, ryżem, brokułami i pesto z jarmużu

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej