Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią, gruszką i gorgonzolą

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

20 sierpnia 2019

Wykorzystany produkt: Sos Caesar

Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią, gruszką i gorgonzolą

Składniki (2 porcje)

  • 150/200 g jarmużu
  • połowa niedużej dyni hokkaido
  • 1 gruszka
  • 50 g gorgonzoli
  • duża garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 SASZETKI SOSU CAESAR ROLESKI + OPCJONALNIE 1 SASZETKA DO POLANIA

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  2. Z dyni wyjąć pestki, pokroić na grube plastry. Wyłożyć na blasze do pieczenia, wysmarować oliwą i doprawić solą. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
  3. Jarmuż umyć i posiekać. Wrzucić do dużej miski, wlać dwie SASZETKI SOSU CAESAR, 1 łyżkę wody. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Gruszkę i gorgonzolę pokroić w cienkie plastry.
  5. Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie.
  6. Jarmuż wyłożyć na talerze, na wierzchu układać plastry dyni, gruszki i gorgonzoli. Posypać prażonymi orzechami i polać SOSEM CAESAR.

Smacznego!

Prywatne: Sos Caesar saszetka

Prywatne: Sos Caesar saszetka

Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią, gruszką i gorgonzolą

To amerykańska klasyka, skomponowana w oparciu o oryginalną recepturę. Co wyróżnia tę propozycję? Kremowa konsystencja z wyraźnie wyczuwalnym serem Parmigiano Reggiano. Co jeszcze? Wyjątkowa kompozycja czosnku i anchois, która sprawia, że całość jest niebanalna i… idealna! Do czego? Do warzyw, do kurczaka i sałatki Cezar oczywiście.

dowiedz się więcej