Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
23 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos Caesar
• 1 pierś z kurczaka
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól, pieprz
• olej rzepakowy
• 100 g wędzonego boczku w plastrach
• 150 g makaronu penne
• 4 jajka
• 100 g malin
• 50 g parmezanu
• mix sałat / liści
• 40 g prażonych migdałów
• SOS CAESAR ROLESKI
1. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Usmaż na oleju rzepakowym wraz z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
2. Boczek usmaż na mocno rozgrzanej suchej patelni, aż będzie rumiany.
3. Makaron penne ugotuj al dente i wystudź.
4. Jajka ugotuj przez ok. 6 minut we wrzątku, tak by białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało delikatnie płynne.
5. Parmezan zetrzyj za pomocą obieraczki.
6. W dużej misce umieść mix sałat, kurczaka, bekon oraz maliny. Dodaj kilka łyżek SOSU CAESAR ROLESKI i delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż do głębokich talerzy, a następnie posyp prażonymi migdałami oraz parmezanem. Na końcu delikatnie wyłóż ćwiartki jajek.
8. Całość skrop jeszcze raz sosem caesar.
To amerykańska klasyka, skomponowana w oparciu o oryginalną recepturę. Idealnie komponuje się z sałatka Caesar , mieszankami świeżych sałat, ale także z tortillą i grillowanym kurczakiem. Chcesz spróbować?