Kategorie: Przepisy
17 lipca 2024
Wykorzystany produkt: Sos 3 Pieprze
• 500 g filetów z ryby, np. dorsza
• 1 szklanka mąki pszennej + 4 łyżki
• 2 łyżki mąki kukurydzianej + 1 łyżka
• 1 szklanka jasnego zimnego piwa
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki sosu 3 Pieprze + do podania
• sól
• olej do smażenia
Połącz 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki maki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1 szklankę zimnego piwa oraz 2 łyżki Sosu 3 Pieprze, tworząc jednolite ciasto.
W osobnym naczyniu wymieszaj 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i posól.
Obtocz rybę w panierce z mąk, a następnie umocz w cieście. Następnie smaż na rozgrzanym, głębokim oleju, po kilka minut z każdej strony, aż będzie rumiana.
Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło z Sosem 3 Pieprze i z frytkami.
Poszukując sosu pieprzowego o egzotycznym charakterze dodaliśmy do sosu majonezowego pieprz czarny i zielony. Jednak przełom smakowy nastąpił dopiero po dodaniu pieprzu czerwonego. Tak oto powstał Sos 3 pieprze.