Ryba w piwnym cieście z Sosem 3 Pieprze

Kategorie: Przepisy

17 lipca 2024

Wykorzystany produkt: Sos 3 Pieprze

Ryba w piwnym cieście z Sosem 3 Pieprze

Składniki (2 porcje)

• 500 g filetów z ryby, np. dorsza
• 1 szklanka mąki pszennej + 4 łyżki
• 2 łyżki mąki kukurydzianej + 1 łyżka
• 1 szklanka jasnego zimnego piwa
• 1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu 3 Pieprze + do podania
• sól
• olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Połącz 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki maki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1 szklankę zimnego piwa oraz 2 łyżki Sosu 3 Pieprze, tworząc jednolite ciasto.

  2. W osobnym naczyniu wymieszaj 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i posól.

  3. Obtocz rybę w panierce z mąk, a następnie umocz w cieście. Następnie smaż na rozgrzanym, głębokim oleju, po kilka minut z każdej strony, aż będzie rumiana.

  4. Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło z Sosem 3 Pieprze i z frytkami.

Smacznego!

Sos 3 Pieprze

Sos 3 Pieprze

Ryba w piwnym cieście z Sosem 3 Pieprze

Poszukując sosu pieprzowego o egzotycznym charakterze dodaliśmy do sosu majonezowego pieprz czarny i zielony. Jednak przełom smakowy nastąpił dopiero po dodaniu pieprzu czerwonego. Tak oto powstał Sos 3 pieprze.

dowiedz się więcej