Ravioli z grzybami i kozim serem podane na rukoli vinaigrette

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

27 sierpnia 2019

Wykorzystany produkt: Sos Vinaigrette

Ravioli z grzybami i kozim serem podane na rukoli vinaigrette

Składniki (4 porcje)

Ravioli:

  • 200 g mąki pszennej typu “00”
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: odrobina letniej wody

Farsz:

  • 400/500 g grzybów leśnych np. podgrzybków, borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 300 g świeżego koziego sera typu twaróg
  • 100 g startego twardego dojrzewającego sera np. Bursztyn czy Grana Padano
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska

Maślana emulsja z szałwią:

  • 8 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 listków szałwii
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • morska sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 g rukoli
  • 2 SASZETKI SOSU VINAIGRETTE ROLESKI
  • tarty parmezan
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto: Do mąki wbij dwa jajka i zagnieć, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto (możesz użyć robota kuchenngo z hakiem). Jeżeli ciasto jest za suche dodaj odrobinę wody. Oformuj kulę i zawiń szczelnie w folię. Odstaw na min. 30 min.
  2. Farsz: W trakcie gdy ciasto odpoczywa, zrób farsz. Grzyby pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, chwilę zeszklij. Dorzuć grzyby i świeży tymianek. Podsmaż kilka minut. Wlej ocet balsamiczny i sos sojowy, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw świeżym pieprzem i zdejmij z ognia. Zostaw do wystygnięcia. W dużej misce wymieszaj ostygnięte grzyby, ser kozi, starty ser dojrzewający. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj farsz najlepiej rękoma. Spróbuj i opcjonalnie dodaj jeszcze odrobinę sosu sojowego czy octu balsamicznego.
  3. Maślana emulsja: Czosnek drobniutko posiekaj. Na rozgrzanej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij czosnek oraz szałwię. Wlej białe wino i zwiększ ogień – cały alkohol musi wyparować. Dolej bulion oraz resztę masła. Dopraw solą i pieprzem. Zredukuj na małym ogniu.
  4. Ravioli: Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj lub użyj maszynki do makaronu na cieniutkie prostokąty. Układaj małą łyżeczką farsz , brzegi ciasta posmaruj wodą i nakryj drugim prostokątem ciasta. Dokładnie dociśnij ciasto wokół farszu i wykrawaj kwadraty. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia i przekładaj bezpośrednio na patelnię z maślaną emulsją.
  5. Rukolę wymieszaj z SOSEM VINAIGRETTE ROLESKI i przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż po kilka sztuk ravioli, polej odrobiną emulsji maślanej. Posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Prywatne: Sos Vinaigrette saszetka

Prywatne: Sos Vinaigrette saszetka

Ravioli z grzybami i kozim serem podane na rukoli vinaigrette

Sos Vinaigrette to jeden z najbardziej popularnych na świecie sosów do sałatek. Nasz „winegret” swój charakterystyczny smak zawdzięcza starannie dobranej kompozycji przypraw, octu i oleju rzepakowego. Bez konserwantów.

dowiedz się więcej