Kategorie: Przepisy
25 czerwca 2024
Wykorzystany produkt: Sos Czosnkowy Aioli
• 500 g polędwicy wieprzowej
• 3 łyżki Sosu Czosnkowego Aioli + do podania
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka musztardy
• 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
• 500 g młodych ziemniaków
• 1 główka sałaty masłowej
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pęczek szczypiorku
• 2-3 gałązki rozmarynu
• sól
Połącz Sos Aioli, miód, musztardę i sól. Powstałą marynatą pokryj polędwiczkę. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki umyj dokładnie i wymieszaj w misce z łyżką oliwy i solą, a następnie piecz w 200°C przez 30-40 minut.
Sałatę dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekany szczypiorek i sól.
Polędwiczki obsmaż na patelni z odrobiną oleju z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
Po upieczeniu odstaw mięso na 5-10 minut, żeby odpoczęło i soki związały się z mięsem.
Pokrój upieczoną polędwiczkę i podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami, sałatą i Sosem Czosnkowym Aioli.
Delikatny majonez, odrobina ulubionej musztardy i smak świeżo wyciśniętego czosnku – to przepis na sos idealny! Pozostawia delikatny i przyjemny posmak. Doskonały do mięs, sałatek i dań typu Street Food.