Kategorie: O ketchupie / Przepisy
14 czerwca 2020
Wykorzystany produkt: Ketchup Premium Łagodny
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm. Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.
Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.
Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.
Czy ketchup może zaskoczyć? Nasz Premium zaskakuje z pewnością. Ilością pomidorów (aż 232 gramy soczystych pomidorów na każde 100 gramów ketchupu) i łagodnym smakiem, który aby wybrzmieć nie potrzebuje skrobi, ani konserwantów. Skład? Dobrze dobrany. Tylko pięć składników: aromatyczne pomidory, cukier trzcinowy, sól himalajska, ocet jabłkowy i przyprawy. Ketchup klasy Premium. Spróbuj! Polubisz. Roleski.