Pierś z kaczki z sosem śliwkowym, malinami i fioletowymi ziemniaczkami

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

11 czerwca 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Francuska

Pierś z kaczki z sosem śliwkowym, malinami i fioletowymi ziemniaczkami

Składniki (2 porcje)

  • 2 piersi z kaczki
  • kilka ugotowanych ziemniaków np. fioletowych
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki MUSZTARDY FRANCUSKIEJ
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sos śliwkowy z malinami:

  • kilka dojrzałych śliwek
  • 1 łyżeczka cukru garść malin
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki, umyj i oczyść. Natnij skórę. Na zimną patelnię wyłóż piersi skórą do dołu, dopraw solą i pieprzem, rozpocznij smażenie na średnim ogniu. Po kilkunastu minutach wytapiania tłuszczu obróć piersi i smaż jeszcze 2 minuty. Przełóż do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i piec przez ok. 7-8 minut. Wyjmij i odstaw na conajmniej kilka minut, zanim pokroisz w plastry.
  2. Sos śliwkowy z malinami: Śliwki wypestkuj i przekrój w ćwiartki. Wrzuć do rondelka, dodaj wodę i łyżkę cukru. Gotuj na małym ogniu, aż śliwki zmiękną. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem, dorzuć maliny. Zdejmij z ognia.
  3. Czosnek posiekaj w cienkie plastry i zeszklij na patelni. Dorzuć szpinak, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. W małej miseczce wymieszaj MUSZTARDĘ FRANCUSKĄ, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstałym dressingiem polej szpinak.
  4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry wyłóż na talerz. Obok połóż szpinak, pokrojoną pierś z kaczki, polej śliwkowym sosem.

Smacznego!

Musztarda Francuska

Musztarda Francuska

Pierś z kaczki z sosem śliwkowym, malinami i fioletowymi ziemniaczkami

Musztarda Francuska to wykwintna musztarda powstała z pełnych ziaren białej i czarnej gorczycy, które nadają jej charakterystyczny smak i wygląd. Łagodna i aromatyczna. Doskonała dla osób lubiących kulinarne eksperymenty.

Nie zawiera substancji konserwujących ani wzmacniaczy smaku.

Idealna do potraw z delikatnych, szlachetnych mięs, np. polędwiczek wieprzowych czy cielęciny. Wyśmienity dodatek do sosów, pikli i ryb. Chcesz spróbować?

dowiedz się więcej