Pieczone młode ziemniaczki ze szparagami, zieloną cebulką i jajkiem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

23 marca 2021

Wykorzystany produkt: Sos Koperkowo Ziołowy

Pieczone młode ziemniaczki ze szparagami, zieloną cebulką i jajkiem

Składniki (4)

• 400 g młodych ziemniaczków
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano, lubczyku oraz czosnku
• sól, pieprz
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 4 jajka
• zielona cebulka
• 2 szt. SOSU KOPERKOWO-ZIOŁOWEGO ROLESKI

Przygotowanie

1. Ziemniaczki dokładnie wyszoruj.
2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
3. Ziemniaczki przełóż na blachę. Polej oliwą z oliwek, wsyp oregano, majeranek, lubczyk i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i natrzyj
ziemniaczki.
4. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 40-60 minut.
5. Szparagom odetnij zdrewniałe końce. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem. Włóż szparagi i gotuj przez 2-3 minuty, tak by były al dente. Od razu przełóż do
miski z lodowatą wodą.
6. Jajka gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku, tak by białko było całkowicie ścięte, a żółtko płynące i delikatne. Po wystudzeniu pokrój w ćwiartki.
7. Zieloną cebulkę posiekaj. Szparagi pokrój w mniejsze kawałki.
8. W dużej misce wymieszaj ziemniaczki ze szparagami i zieloną cebulką, wlej SOS KOPERKOWO-ZIOŁOWY ROLESKI. Dokładnie wymieszaj.
9. Przełóż na talerze i delikatnie wyłóż jajka. Dopraw solą i pieprzem.

 

Smacznego!

Prywatne: Sos Koperkowo Ziołowy

Prywatne: Sos Koperkowo Ziołowy

50g
Pieczone młode ziemniaczki ze szparagami, zieloną cebulką i jajkiem

Aromatyczne zioła z dodatkiem oleju i octu to przepis na dressing koperkowo-ziołowy. Nie zawiera dodanego cukru. Autorska kompozycja przypraw z przewagą koperku nadaje całości charakteru. Polecany do wszelkiego rodzaju sałat i surówek ze świeżych warzyw. Oferowany w wygodnej jednorazowej porcji, którą można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Bez konserwantów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej