Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie
16 stycznia 2020
Musztarda to – w największym skrócie – ziarna gorczycy utarte z octem. Nazwa rośliny wywodzi się od charakterystycznego, gorzkiego smaku, za który odpowiada synapina – związek występujący w ziarnach. Niemal 90% musztard na świecie powstaje z gorczycy białej. Ją też wykorzystuje się do majonezów, sosów, dressingów, czy chociażby, cenionych przez wszystkich Polaków, ogórków kiszonych. Ale jest też odmiana czarna, perska i orientalna, powszechnie zwana sarepską. Ze względu na dużą zawartość aromatów i olejków, te ostatnie wykorzystywane są głównie jako składnik musztard o ostrzejszym smaku.
Poza tym gorczyce – jak niemal wszystko – dzieli się na różne klasy jakościowe. W zależności od rodzaju ziaren, poziomu utarcia oraz proporcji między składnikami powstają warianty o różnych smakach i zastosowaniach. O złożoności zagadnienia może świadczyć fakt, że już w średniowieczu musztardy doczekały się osobnego fachu. Jednak ówczesny musztardnik dysponował zaledwie ułamkiem tego, czym możemy pochwalić się dzisiaj. Dość powiedzieć, że firma Roleski ma w swojej ofercie aż 17 rodzajów musztard i nie zwalnia tempa w opracowywaniu kolejnych. Warto dodać, że wszystkie produkty pod tym szyldem powstają na bazie gorczycy o najwyższej klasie jakościowej.