Musztarda Dijon – najsłynniejsza musztarda świata

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

27 lutego 2015

Królowa musztard, czyli musztarda „Dijon” jest znana już od XIII wieku. Dlaczego ten właśnie rodzaj stał się tak sławny? Są trzy powody:

Po pierwsze: okolice Dijon obfitują w winogrona z których otrzymuje się moszcz winny używany do produkcji musztardy.

Po drugie: dzięki obecność lasów z których powstał węgiel drzewny, który spowodował, że tamtejsze gleby stały się doskonałe do uprawy gorczycy.

Po trzecie: dzięki książętom Burgundii, darzącym tak wielkim szacunkiem trawienne i antyseptyczne właściwości tej musztardy, że serwowali ją na urządzanych przez siebie przyjęciach.

Dziś nazwa „musztarda dijon” dotyczy specjalnego procesu produkcji i nie ma nic wspólnego z geograficznym miejscem pochodzenia. Powstaje z wykorzystaniem ziaren czarnej i/lub brązowej gorczycy z moszczem winnym, octem lub białym winem. Ma delikatną kremową konsystencję, jest ostra i nie zawiera dodanego cukru. Aby stworzyć tak wyjątkową musztardę przestrzegane są restrykcyjne normy jakości oraz ściśle określony, dość skomplikowany proces produkcji. M.in. sucha masa musi wynosić przynajmniej 28% całkowitej zawartości słoika, gorczyca musi być pozbawiona łuski a proces mielenia odbywa się w niskiej i kontrolowanej temperaturze.

źródło: www.decare.pl oraz informacje własne.