Kategorie: Przepisy
22 sierpnia 2024
Wykorzystany produkt: Sos Green Jalapeno
• 2-3 tortille pszenne
• 400 g mięsa mielonego wołowego
• 2 kolorowe papryki
• pół szklanki sera cheddar tartego
• 2 ząbki czosnku
• pół szklanki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
• przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu, wędzonej papryki, kminu rzymskiego i ostrej papryki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sos Green Jalapeno
Papryki pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na patelni na odrobinie oliwy. Po usmażeniu przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej drugą porcję oliwy i podsmaż mięso mielone z odrobiną soli. Po usmażeniu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zestaw przypraw podany w składnikach i passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Wszystko wymiesza i smaż do czasu, aż mięso nadmiar płynów wyparuje.
Na placku tortilli na jego połowie układaj mięso, podsmażone papryki i posyp wszystko serem. Wolną część placka tortilli złóż. Tak przygotowane półksiężyce podgrzewaj na suchej patelni na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem.
Quesadillę krój na 4 trójkąty, pakuj do pudełka, zabierz na plażę i podawaj z Sosem Green Jalapeno.
Pikantny sos majonezowy z dodatkiem marynowanej paparyki jalapeno oraz musztardy dijon. Sos inspirowany jest nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, czyli zieloną papryczką jalapeno o lekko kwaskowatym, ostrym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Sos Green Jalapeno idealnie komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej oraz daniami typu fast food. Dobrze komponuje się również z jajami na twardo oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs z grilla i przekąsek.