Łosoś w glazurze chilli z dodatkiem limonkowej creme fraiche

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Łosoś w glazurze chilli z dodatkiem limonkowej creme fraiche

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
  • marynata azjatycka Roleski
  • opcjonalnie 2 krewetki Black Tiger
  • pół łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 mała cebula szalotka, posiekana w drobną kosteczkę
  • olej rzepakowy

LIMONKOWA CREME FRAICHE:

  • 1 limonka
  • 100 g creme fraiche lub gęstej śmietany 30%

DO PODANIA:

  • spaghetti z cukinii lub brokuły al dente

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety z łososia w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij ryby w lodówki.
  • Rozgrzej olej rzepakowy na patelni na średnim ogniu, dodaj posiekaną cebulę szalotkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i posiekaną połowę papryczki chili. Podsmażaj przez chwilę po czym na patelni połóż łososia i smaż z obu stron, aż ryby będą gotowe.
  • W tym czasie dobrze opłukaj krewetki pod zimną wodą. Od każdej krewetki oderwij głowę, a następnie zdejmij pancerzyk zostawiając ogonek. Przepuść czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzej masło (na średnim ogniu), wrzuć czosnek i podsmażaj przez chwilkę. Następnie dodaj krewetki i smaż przez około 3-4 minuty (po 2 minuty z każdej strony).
  • Przygotuj limonkową creme fraiche – sparz limonkę i zetrzyj jej skórkę. Do creme fraiche dodaj skórkę z limonki, a następnie kilka kropel soku z limonki. Wymieszaj.
  • Gotowego łososia przełóż na talerz, obok połóż krewetkę. Następnie łyżką nałóż na łososia limonkową creme fraiche. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Łosoś w glazurze chilli z dodatkiem limonkowej creme fraiche

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej