Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

17 listopada 2019

Wykorzystany produkt: Sos do kurczaka z czosnkiem

Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią

Składniki (4 porcje)

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 150 ml SOSU DO KURCZAKA Z CZOSNKIEM ROLESKI
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 60 g masła
  • 250 g makaronu typu linguine/ spaghetti/ tagliatelle
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyść z błon, umyj i dokładnie wysusz. Przekrój wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Możesz również go rozbić, tak jak schabowe. Każdy kawałek natrzyj solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
  2. Pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przetrzyj przez praskę. Bazylię posiekaj.
  3. Zagotuj wodę na makaron, posól i dolej odrobinę oliwy. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Przecedź, ale nie wylewaj całej wody po makaronie. Zostaw pół szklanki – posłuży do zagęszczenia sosu.
  4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocisto- brązowy. Zdejmij, odłóż.
  5. Zmniejsz ogień i na tą samą patelnię wrzuć czosnek. Smaż do lekkiego zarumienienia. Dorzuć pomidory oraz SOS DO KURCZAKA Z CZOSNKIEM ROLESKI. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Wlej kilka łyżek wody po makaronie i zagotuj. Dodaj masło i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wrzuć makaron i
    kurczaka. Dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień. Pozostaw na chwilę, po czym wrzuć bazylię.
  6. Serwuj na głębokich talerzach, posyp tartym parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!

Sos do Kurczaka z Czosnkiem

Sos do Kurczaka z Czosnkiem

Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią

Sos Czosnkowy, ale nie klasyczny, bo i…  pomidorowy! Wyśmienity do pieczonego kurczaka, ale do pizzy i kanapek też będzie jak znalazł. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Chcesz spróbować?

dowiedz się więcej