Kuskus z ciecierzycą, miętą i pomidorami

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

9 kwietnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Jerozolimska

Kuskus z ciecierzycą, miętą i pomidorami

Składniki (4 porcje)

  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 puszka ciecierzycy/ 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 duże pomidory malinowe/bawole serce
  • garść jasnego sezamu
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sos:

  • 1/2 słoiczka MUSZTARDY JEROZOLIMSKIEJ
  • 1 mała cebulka posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu figowego/daktylowego/klonowego sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Sos: Wszystkie składniki zblendować na gładki sos, odstawić.
  2. Kaszę kuskus wsypać do dużej miski i zalać wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na kilka minut.
  3. Pomidory pokroić w kostkę. Posiekać zioła. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  4. Do miski z kuskusem wrzucić cieciorkę, sezam, pomidory i zioła. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Można skropić dodatkowo sokiem z cytryny.

Smacznego!

Musztarda Jerozolimska

Musztarda Jerozolimska

Kuskus z ciecierzycą, miętą i pomidorami

Musztarda Jerozolimska – oryginalna, łagodna musztarda o delikatnej kremowej konsystencji, której charakterystyczny smak nadaje dodatek suszonego czosnku oraz suszonej cebuli.

Nie zawiera substancji konserwujących ani wzmacniaczy smaku.

Dzięki niej szaszłyki i pieczone dania z grilla nabiorą niezapomnianego smaku i aromatu. Polecana także jako marynata do mięs. Chcesz spróbować?

dowiedz się więcej