Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Składniki

MIĘSO:

  • filet z kurczaka, ok. 120 g
  • marynata klasyczna Roleski
  • sól, pieprz, płatki chili (lub ostra mielona papryka)
  • olej rzepakowy

HUMMUS:

  • 60 g (3 kopiaste łyżki) ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kuminu, zmiażdżonego w moździerzu lub mielonego
  • sól, pieprz
  • 1-3 łyżki wody
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta czosnku granulowanego lub 1/3 małego ząbka czosnku

SAŁATKA:

  • 1/3 papryki czerwonej
  • 8 plasterków cukinii
  • 2 różyczki kalafiora
  • 20 g surowej komosy ryżowej (quinoa) czarnej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Mięso z kurczaka zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  • Komosę ryżową zalej wodą w proporcji 1:2, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Jeśli widzisz, że quinoa wchłania wodę szybko, możesz dolać odrobinę wody, aby nie przypalić komosy i gotować dalej.
  • Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale uważaj, nie rozgotuj warzyw (ok. 5 minut).
  • Pokrój paprykę w dużą kostkę, a cukinię na półplasterki. Przypraw warzywa solą i pieprzem, nasmaruj delikatnie olejem rzepakowym, i grilluj na grillu elektrycznym lub patelni grillowej przez ok. 5 minut (do lekkiej miękkości). Zdejmij z grilla.
  • Filet z kurczaka posyp płatkami chili (lub mieloną ostrą papryką) i grilluj przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Możesz również usmażyć mięso na patelni na odrobinie oleju rzepakowego.
  • Przyrządź hummus – wymieszaj ze sobą ciecierzycę, tahinę, czosnek, oliwę z oliwek i kumin, zmiksuj, a następnie dodawaj małe ilości wody i miksuj dalej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką i wymieszaj.
  • Gotową komosę ryżową wymieszaj ze zgrillowanymi warzywami: papryką i cukinią, oraz ugotowanym kalafiorem podzielonym na małe różyczki. Dodaj posiekaną pietruszkę, przypraw solą i pieprzem.
  • Podawaj mięso z hummusem i sałatką.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kurczak w płatkach chili, na hummusie oraz sałatka z komosy ryżowej

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej