Kurczak pieczony w całości w marynacie musztardowo-miodowej

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

19 marca 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Kremska

Kurczak pieczony w całości w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki (1 kurczak)

  • 1 cały kurczak zagrodowy / z hodowli ekologicznej ok. 2 kg

Marynata

  • 8 łyżek MUSZTARDY KREMSKIEJ 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka plasterków cytryny
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 1 h przed pieczeniem. Doprawić solą i pieprzą z zewnątrz i w środku, natrzeć.
  2. Wymieszać składniki na marynatę i powcierać w całego kurczaka. Do środka włożyć czosnek oraz cytrynę. Związać nogi sznurkiem. Zostawić na 1-2 h.
  3. Piekarnik rozgrzać do 215-220 st. C. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1h 30 / 1h 45 z czego pierwsze pół godziny bez przykrycia.
  4. Wyjąć z piekarnika i zostawić, by kurczak odpoczął na jakieś 15-20 minut. Podawać na dużym półmisku/ desce, posypać natką.

Smacznego!