Kategorie: Przepisy
16 stycznia 2024
Wykorzystany produkt: Sos Tysiąca Wysp
• 200 g oczyszczonych krewetek
• 2 szklanki ulubionych sałat
• 20 pomidorków koktajlowych
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
• 3 łyżki soku z cytryny
Mrożone krewetki rozmrażaj wcześniej, oczyść z pancerzyków i dopraw solą i pieprzem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj krewetki oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, a jeśli Twoje krewetki są surowe (szare) to dodaj dodatkowe 2 minuty przygotowania. Następnie dodaj białe wino i sok z cytryny i jeszcze chwilkę podgrzewaj.
Na talerzu lub w miseczkach układaj sałaty, a na nich podsmażone krewetki wraz z czosnkiem. Dołóż pomidorki przekrojone na pół lub na mniejsze kawałki i polej sosem tysiąca wysp. Możesz ozdobić sałatkę jeszcze świeżymi ziołami.
Aromatyczna kompozycja warzyw i przypraw oraz majonez to klasyczny Sos Tysiąca Wysp. Polecamy go do owoców morza, do świeżych warzyw i do sałat.