Kasza jaglana ze szparagami, ostrym kurczakiem i pestkami słonecznika

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Kasza jaglana ze szparagami, ostrym kurczakiem i pestkami słonecznika

Składniki (2 porcje)

  • 70 g nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g piersi z kurczaka

 

  • marynata klasyczna Roleski
  • ostra czerwona papryka
  • 200 g groszku zielonego mrożonego
  • 6 szparagów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • jedna łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka nasion słonecznika, zarumienionych na patelni
  • świeże liście mięty do przybrania, sól, pieprz

 

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w małą kostkę, zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kaszę jaglaną dobrze przepłukaj na sitku zimną wodą, a następnie włóż do rondelka i zalej szklanką wody (proporcja woda:kasza = 2:1). Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, posól wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kaszy i wchłonięcia całej wody, a więc przez około 15-20 minut (zależy od kaszy, sprawdź na opakowaniu). Po tym czasie pozostaw kaszę w garnku jeszcze na 10 minut, aby „doszła”, a później odcedź.
  • W międzyczasie opłukaj szparagi. Odłam ich łykowate części (1/3 łodygi po drugiej stronie od pączka – gdy zaczniesz w podanej okolicy wywierać nacisk, szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare, obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka. Szparagów, które są bardzo cienkie, nie trzeba obierać. Pączków szparagów nie trzeba w ogóle obierać. Następnie włóż je do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru. Gotuj przez około 3-10 min lub po prostu do czasu gdy będą miękkie po wbiciu widelca. Na czas gotowania możesz związać szparagi w wiązkę (łatwo będzie ci je później wyciągnąć na raz). Pokrój szparagi na 4 części.
  • Ugotuj groszek. Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 9 minut. Odcedź.
  • Rozgrzej grilla elektrycznego (lub patelnię z łyżką oleju rzepakowego). Wyjmij kurczaka z marynaty i przypraw go ostrą czerwoną papryką, a następnie połóż go na grillu i grilluj przez około 6 minut z każdej strony.
  • Gotową i odcedzoną kaszę przełóż do miski. Dodaj grillowanego kurczaka, groszek, szparagi, posiekane miętę i szczypiorek. Polej olejem rzepakowym i sokiem z cytryny.
  • Posyp startym parmezanem i zarumienionymi na patelni nasionami słonecznika. Ozdób liśćmi mięty.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Kasza jaglana ze szparagami, ostrym kurczakiem i pestkami słonecznika

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej