Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

17 września 2019

Wykorzystany produkt: Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Składniki (4 porcje)

  • 8 dużych kromek wiejskiego chleba na zakwasie
  • 300 g filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka sztuk ogórków konserwowych
  • 100 g rukoli
  • 4 jajka

Sos musztardowy:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g masła
  • 5- 7 łyżek MUSZTARDY SAREPSKIEJ BIO ROLESKI
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 100 st. Łososia umyj i dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj oliwą, dopraw solą, pieprzem i skórką z limonki. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15-18 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do kanapki. Cebulę pokrój w piórka. Rukolę umyj i porwij. Ogórki konserwowe pokrój w plastry.
  3. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej. Wbij jajka, dopraw solą. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Smaż kilka minut, do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze lekko płynne. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Łososia wyjmij z piekarnika, wystudź. Zdejmij skórę i porwij na mniejsze kawałki.
  5. Sos musztardowy: W rondelku rozpuść masło. Mleko zagotuj. Żółtka i ocet ubijaj w kąpieli wodnej na puszystą masę. Wlewaj powoli wystudzone masło cały czas mieszając. Uważaj, żółtka nie mogą się ściąć ! Dodaj sok z cytryny. Małą stróżką wlewaj mleko i podgrzej na minimalnym ogniu. Wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Chleb lekko przypiecz w piekarniku lub tosterze. Każdą kromkę wysmaruj obficie sosem i po kolei włóż wszystkie elementy. Tak powstałe kanapki przekrój na pół i podawaj z jajkiem sadzonym obok. Możesz dodatkowo skropić sosem.

Smacznego!

Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Ekologiczna musztarda sarepska bio, to lekko ostra i aromatyczna musztarda  wyprodukowana z naturalnych, certyfikowanych składników.

Musztarda sarepska bio swój niepowtarzalny smak zawdzięcza zarówno wyselekcjonowanej odmianie gorczycy jak i również unikalnej metodzie produkcji.

Musztarda stworzona z pasją dla prawdziwych smakoszy. Polecana jako dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin oraz mięs na zimno. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Produkt nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów.

dowiedz się więcej