Hummus z dodatkiem musztardy i harissy

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

20 lutego 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda słodko-ostra

Hummus z dodatkiem musztardy i harissy

Składniki (1 duża miska)

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • kilka duzych łyżek pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki MUSZTARDY SŁODKO-OSTREJ
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka harissy
  • duża szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • 50 ml lodowatej wody
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • posiekana kolendra
  • prażony słonecznik
  • do podania: pita / ulubione warzywa pokrojone w słupki: np. kolorowe papryki, ogórek, seler naciowy, marchewki

Przygotowanie

  1. Aby ugotować ciecierzycę: Namoczyć przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody. Rano przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem odrobiny sody i soli. Wystudzić.
  2. Do blendera wrzucić ugotowaną cieciorkę, tahini, musztardę, czosnek sok z cytryny i przyprawy. Zblendować. Po kilku minutach dodać chlust lodowatej wody i zblendować na bardzo gładko. Sprawdzić smak, doprawić lub dodać soku z cytryny wedle uznania.
  3. Gotowy hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i odrobiną MUSZTARDY SŁODKO-OSTREJ, posypać harissą oraz pestkami słonecznika. Z wierzchu udekorować posiekaną kolendrą. Zajadać z ulubionymi warzywami lub pitą.

Smacznego!

Prywatne: Musztarda Słodko – Ostra

Prywatne: Musztarda Słodko – Ostra

Hummus z dodatkiem musztardy i harissy

Musztarda bez konserwantów.

Musztardę Słodko-Ostrą tworzy wyjątkowa kompozycja grubo mielonych ziaren brązowej i żółtej gorczycy, wzbogacona mieszanką korzennych przypraw. Zachwyci nie tylko miłośników orientalnych smaków – sprawdzi się także jako dodatek do sosów, przekąsek oraz pieczeni.

Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Produkt wyróżniony w konkursie „Perły Rynku FMCG 2011”.

dowiedz się więcej