Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
23 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos Tatarski
Kotleciki rybne:
• 500 g filetu z dorsza
• sól, pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 kg ziemniaków, w mundurkach
• 1 jajko
• 4 łyżki posiekanej zielonej cebulki
• 40 g mąki pszennej
• 1 szklanka bułki tartej + do obtaczania
• 1 jajko + mleko do obtaczania
• SOS TATARSKI ROLESKI
• koperek
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dorsza dokładnie umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Włóż na patelnię i smaż przez 2 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy będzie już ścięty w środku, ale nadal delikatny (uwaga, nie przesusz ryby!)
3. Ziemniaki zostaw w mundurkach, dokładnie wyszoruj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ostudź i obierz. Dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.
4. Do ziemniaków dodaj usmażonego dorsza, zieloną cebulkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Zagniataj stopniowo dodając bułkę tartą oraz mąkę. Powinna
powstać jednolita masa.
5. Piekarnik rozgrzej do 200°C . Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Masę uformuj w nieduże kotleciki. Każdego zanurz w jajku z mlekiem, a następnie obtocz w bułce tartej. Przekładaj na blachę. Skrop oliwą z oliwek.
7. Zapiekaj przez 10 minut, a następnie obróć na drugą stronę i zapiekaj jeszcze 5 minut. Kotleciki powinny być złociste.
Podawaj prosto z piekarnika z dodatkiem SOSU TATARSKIEGO ROLESKI oraz świeżym koperkiem.
Sos Tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów zimnych, wytwarzany na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw. Lekko ostry smak nadają mu korniszony oraz tradycyjne przyprawy. Produkt o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3. Nie zawiera konserwantów.
Jest idealnym dodatkiem do wędlin, mięs serwowanych na zimno, pasztetów, gotowanych jaj i ryb. Nieodłączny towarzysz świątecznych przysmaków. Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Sos Tatarski został wyróżniony przez polskich kupców w konkursie „Złoty Paragon 2012”.