Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
23 marca 2021
Wykorzystany produkt: Sos do Kurczaka z Czosnkiem
Fajitas:
• 500 g piersi z kurczaka
• 1 czerwona papryka
• 1 żółta papryka
• 1 cebula
• sok z 3 limonek
• 2 łyżeczki kuminu
• 1/2 łyżeczki chili
• 125 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz
Guacamole:
• 2 awokado, dojrzałe
• sok z 1 limonki
• 1 mała czerwona cebula
• 1 pomidor
• szczypta chili
• sól, pieprz
• 6 szt tortilli pszennych
• SOS DO KURCZAKA Z CZOSNKIEM ROLESKI
• świeża kolendra, ćwiartki limonek, plasterki chili
Fajitas:
1. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, kumin oraz chili.
2. Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski i dokładnie
wymieszaj z wcześniej dodanymi składnikami.
3. Wstaw do lodówki na godzinę, żeby mięso się zamarynowało.
4. Papryki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
5. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż zamarynowanego kurczaka przez
ok. 5 minut.
6. Następnie dodaj papryki i cebulę i smaż kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną. Odstaw.
Guacamole:
1. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki. Przełóż do miski.
2. Czerwoną cebulkę i pomidora posiekaj w kostkę. Dodaj do awokado.
3. Dopraw solą i pieprzem oraz chili.
Tortille podpiecz na suchej patelni. Zagnij w “łódeczkę” i wysmaruj wnętrze SOSEM DO
KURCZAKA Z CZOSNKIEM ROLESKI. Następnie dodaj fajitas, guacamole oraz sporą ilość
kolendry. Podawaj z ćwiartkami limonek i plasterkami chili.
Sos Czosnkowy, ale nie klasyczny, bo i… pomidorowy! Wyśmienity do pieczonego kurczaka, ale do pizzy i kanapek też będzie jak znalazł. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Chcesz spróbować?