Dynia pieczona na sposób „hasselback” z masełkiem czosnkowo-ziołowym

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

18 lutego 2020

Wykorzystany produkt: Sos Hot Chili

Dynia pieczona na sposób „hasselback” z masełkiem czosnkowo-ziołowym

Składniki (4 porcje)

  • 2 dynie piżmowe
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek świeżych ziół np. bazylii, natki, szałwii, tymianku

Do podania: SOS HOT CHILI ROLESKI, świeże zioła

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Czosnek i zioła drobno posiekaj. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dynie dokładnie umyj, przekrój na pół, wydrąż nasiona. Odetnij końcówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Nacinaj na całej długości co kilka mm w cienkie plasterki, nie przecinając jej do końca – połówka dyni powinna pozostać w jednym kawałku !
  4. Dynię polej masełkiem, dokładnie nacierając. Wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut.
  5. Podawaj jeszcze gorące, posypane świeżymi ziołami i skropione SOSEM HOT CHILI.

Smacznego!

Sos Hot Chili – Sosy Ostre

Sos Hot Chili – Sosy Ostre

Dynia pieczona na sposób „hasselback” z masełkiem czosnkowo-ziołowym

Hot Chili, czyli chill out na ostro. To się wyklucza? Nie – ten sos jest po prostu ostry i przyjemny. Podkręci smak kanapek i przekąsek. Zagra tez z pizzą i hamburgerami. Od pierwszej kropli, pierwszego kęsa – Twój! Bez konserwantów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sos  z linii sosów ostrych. Poziom ostrości: ostry. Z dodatkiem chili i papryczki Scotch Bonnet.

dowiedz się więcej