Kategorie: O ketchupie / Przepisy
8 lutego 2022
Wykorzystany produkt: Ketchup Premium Sycylijski
Ciasto:
• 300 g mąki typu “00”
• 5-6 g suchych drożdży
• 175-200 ml wody, ciepłej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy
Dodatki:
• 200 g passaty pomidorowej
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki oregano, bazylii
• pieprz, sól
• 100 g prosciutto
• 1 kulka mozarelli
• kilkanaście pomidorków koktajlowych
• bazylia
• parmezan
• KETCHUP PREMIUM SYCYLIJSKI ROLESKI
1. Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj suche drożdże oraz sól. Włącz niskie obroty (mikser z końcówką “hak”) i stopniowo dodawaj wodę, aż ciasto wstępnie
się zagniecie. Wstępnie zagniecioną kulkę przełóż na blat podsypany mąką i zagniataj przez 2-3 minuty. CIasto przełóż do bardzo dużej miski, przykryj
ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1h w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki.
2. Przygotuj składniki – mozarellę pokrój w plastry, pomidorki w połówki, bazylię porwij.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozciągaj w dłoniach tworząc okrąg, pamiętaj, by jego brzegi były grubsze niż środek.
4. Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury, zazwyczaj to 250-270°C. Włącz funkcję termoobieg. Jeżeli posiadasz kamień do pizzy włóż go do
piekarnika, żeby się rozgrzał.
5. W misce wymieszaj passatę, posiekany czosnek, oregano, bazylię. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sos rozsmaruj na plackach, na wierzchu ułóż
mozarellę.
6. Pizzę przełóż na rozgrzany kamień. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 5 minut.
7. Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na niej szynkę prosciutto, pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię i oprósz startym parmezanem.
8. Podawaj z KETCHUPEM PREMIUM SYCYLIJSKIM ROLESKI, który idealnie pasuje do pizzy !
Ketchup Premium Sycylijski to pewniak na pizzy. Idealnie zbalansowana kwasowość, słodycz i pomidorowość to gotowy przepis na perfekcyjny sos do pizzy. Co w środku? 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu z dodatkiem składników premium: octu jabłkowego i soli himalajskiej. Bez dodatku skrobi i bez konserwantów. Odpowiedni dla wegan. Spróbuj! Polubisz. Roleski.