Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

5 listopada 2019

Wykorzystany produkt: Sos do karkówki i żeberek

Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem

Składniki (4 porcje)

Marynata do żeberek:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki
  • opcjonalnie: kilka kropel tabasco

Żeberka:

  • 1 kg żeberek
  • olej rzepakowy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 szalotki, posiekane w piórka
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 200 ml SOSU DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Puree kalafiorowe:

  • 1 główka kalafiora, ok. 800 g samych różyczek 120 g masła
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie

Marynata:

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Żeberka włóż do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalej marynatą. Szczelnie zamknij, wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Żeberka:

Piekarnik nagrzej do temp. 140 st. Żeberka wyjmij z marynaty. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i włóż żeberka. Przysmaż z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka. Przełóż do żeliwnego naczynia i zalej marynatą. Dodaj cebulę, szalotkę. Równomiernie rozłóż gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę. Wlej bulion, SOS DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI. Dopraw brązowym cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, nacierając żeberka. Naczynie żeliwne przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz około 5 godz. do miękkości. Wyjmij z pieca i delikatnie przełóż żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zredukować go w rondelku, na małym ogniu.

Puree kalafiorowe na palonym maśle:

Kalafior obierz z liści, wytnij głąb i podziel na różyczki. W dużym garnku umieść masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważaj, by go całkowicie nie spalić !)

Na “palone” masło wrzuć kalafior i obsmażaj przez chwilę, mieszając. Zmniejsz ogień, wlej mleko i bulion. Gotuj do miękkości. Wyjmij kalafior i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem , gałką oraz sokiem z cytryny.

Sposób podania:

Na głęboki talerz wyłóż puree, a na nie żeberka. Polej sosem, udekoruj gałązkami tymianku i suszoną żurawiną.

Smacznego!

Sos do Karkówki i Żeberek

Sos do Karkówki i Żeberek

Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem

Dojrzałe pomidory z autorską kompozycją goździków i imbiru. I tyle. Bo dużo nie trzeba, aby wydobyć z mięsa to, co ma najlepsze. Pyszna, soczysta i doskonale doprawiona karkówka i żeberka to coś, na co masz ochotę? Wybierz ten sos. Jest stworzony do tego zadania.  Aromatyczny, z nutami BBQ, lekko słodki i pikantny zarazem.

Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej