Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
5 listopada 2019
Wykorzystany produkt: Sos do karkówki i żeberek
Marynata do żeberek:
Żeberka:
Puree kalafiorowe:
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Żeberka włóż do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalej marynatą. Szczelnie zamknij, wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Żeberka:
Piekarnik nagrzej do temp. 140 st. Żeberka wyjmij z marynaty. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i włóż żeberka. Przysmaż z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka. Przełóż do żeliwnego naczynia i zalej marynatą. Dodaj cebulę, szalotkę. Równomiernie rozłóż gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę. Wlej bulion, SOS DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI. Dopraw brązowym cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, nacierając żeberka. Naczynie żeliwne przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz około 5 godz. do miękkości. Wyjmij z pieca i delikatnie przełóż żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zredukować go w rondelku, na małym ogniu.
Puree kalafiorowe na palonym maśle:
Kalafior obierz z liści, wytnij głąb i podziel na różyczki. W dużym garnku umieść masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważaj, by go całkowicie nie spalić !)
Na “palone” masło wrzuć kalafior i obsmażaj przez chwilę, mieszając. Zmniejsz ogień, wlej mleko i bulion. Gotuj do miękkości. Wyjmij kalafior i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem , gałką oraz sokiem z cytryny.
Sposób podania:
Na głęboki talerz wyłóż puree, a na nie żeberka. Polej sosem, udekoruj gałązkami tymianku i suszoną żurawiną.
Dojrzałe pomidory z autorską kompozycją goździków i imbiru. I tyle. Bo dużo nie trzeba, aby wydobyć z mięsa to, co ma najlepsze. Pyszna, soczysta i doskonale doprawiona karkówka i żeberka to coś, na co masz ochotę? Wybierz ten sos. Jest stworzony do tego zadania. Aromatyczny, z nutami BBQ, lekko słodki i pikantny zarazem.
Bez konserwantów. Obowiązkowy przy grillu i na obiad. Spróbuj! Polubisz. Roleski.