Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy
5 listopada 2019
Wykorzystany produkt: Sos do karkówki i żeberek
Marynata do żeberek:
Żeberka:
Puree kalafiorowe:
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Żeberka włóż do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalej marynatą. Szczelnie zamknij, wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Żeberka:
Piekarnik nagrzej do temp. 140 st. Żeberka wyjmij z marynaty. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej i włóż żeberka. Przysmaż z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka. Przełóż do żeliwnego naczynia i zalej marynatą. Dodaj cebulę, szalotkę. Równomiernie rozłóż gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę. Wlej bulion, SOS DO KARKÓWKI I ŻEBEREK ROLESKI. Dopraw brązowym cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, nacierając żeberka. Naczynie żeliwne przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz około 5 godz. do miękkości. Wyjmij z pieca i delikatnie przełóż żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zredukować go w rondelku, na małym ogniu.
Puree kalafiorowe na palonym maśle:
Kalafior obierz z liści, wytnij głąb i podziel na różyczki. W dużym garnku umieść masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważaj, by go całkowicie nie spalić !)
Na “palone” masło wrzuć kalafior i obsmażaj przez chwilę, mieszając. Zmniejsz ogień, wlej mleko i bulion. Gotuj do miękkości. Wyjmij kalafior i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem , gałką oraz sokiem z cytryny.
Sposób podania:
Na głęboki talerz wyłóż puree, a na nie żeberka. Polej sosem, udekoruj gałązkami tymianku i suszoną żurawiną.
Dojrzałe pomidory, autorska kompozycja goździków i imbiru – wszystko, czego potrzeba, by odkryć prawdziwą głębię smaku mięsa. Wyobraź sobie pyszną, soczystą karkówkę i żeberka, które aż proszą się o idealne wykończenie. Ten sos został stworzony właśnie po to! Aromatyczny, z nutami BBQ, lekko słodki, a jednocześnie pikantny – skosztuj i przekonaj się, jak doskonale podkreśla każde danie.