Croque Madame z serem gruyere i sadzonym jajkiem

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

7 maja 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Stołowa

Croque Madame z serem gruyere i sadzonym jajkiem

Składniki (2 porcje)

  • 4 dużych kromek chleba
  • 80 g masła
  • 8 plasterków sera Gruyere
  • kilka plastrów dobrej szynki np. parmeńskiej, prosciutto
  • 4 łyżeczki MUSZTARDY STOŁOWEJ ROLESKI
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • trochę startego sera np. Parmezanu, Grana Padano czy Chedara
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni roztopić masło, pomaczać w nim kromki chleba i na drugiej patelni podsmażyć, aż będą złote i chrupiące z obu stron.
  2. Do patelni z masłem dodać mąkę, dokładnie wymieszać i powoli wlać mleko cały czas mieszając. Sos zdjąć z ognia, doprawić gałką, solą, pieprzem i tartym serem.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Dwie podsmażone kromki chleba posmarować MUSZTARDĄ STOŁOWĄ, ułożyć szynkę i ser oraz posmarować sosem, przykryć dwoma pozostałymi kromkami. Posypać z wierzchu tartym serem, włożyć do piekarnika. Zapiekać kilka minut, aż ser się rozpuści.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wbić 2 jajka, posolić. Przykryć pokrywką i smażyć, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Ściągnąć z patelni na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  5. Kanapki wyjąć z pieca, wyłożyć na talerz, przesmarować MUSZTARDĄ STOŁOWĄ z góry i położyć jajka sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Musztarda Stołowa

Musztarda Stołowa

Croque Madame z serem gruyere i sadzonym jajkiem

Uniwersalna, łagodna musztarda o gładkiej, kremowej konsystencji. Jej delikatny oraz harmonijny smak sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie kulinarne zarówno do dan gotowych jak i również marynat.

Nie zawiera substancji konserwujących ani wzmacniaczy smaku.

Produkt nagrodzony w Ogólnopolskim Badaniu Postaw i Preferencji Konsumenckich „Dobry Produkt – Wybór Konsumentów 2010”.

Doskonała do mięs, wędlin, serów, dipów, dressingów czy popularnych sałatek, a także jako dodatek do kanapek. Chcesz spróbować?

dowiedz się więcej